Make your own free website on Tripod.com

[Navigáció az oldalaimon]
Hegymászó könyvek > Antik, régi kiadású könyvek


Ó azok az ínséges idők, mikor jobb években kiadtak egy-egy mászókönyvet. Talán egyetlen vigasz, hogy a színvonal viszont ennek megfelelően magasabb volt, mint manapság, a szerkesztés pedig kivétel nélkül gondos kezek munkáját tanusítja.
A régebbi könyvek nagy része fellelhető a könyvtárakban. A vásárláshoz nem árt végigjárni 10-20 antikváriumot, bár a Benedek könyvön kívül így sem garantált a siker. Néhány darab viszont felbukkan az www.antikvarium.hu és www.antikva.hu oldalakon.
Néhol nem tudtam, vagy lusta voltam könyvborítót bekopizni, ott fehérség éktelenkedik.

Dr. Komarnicki Gyula : A Magas-Tátra Hegyvilága
'A' Tátra Kalauz. Etalon írás, nem véletlenül a hivatkozás: " Nem tudom pontosan, de nézd meg a Komarnickiban"
Komarnicki könyv online!!!

Savoyai Lajos Amádé : A Ruwenzori
Luigi Amadeo di Savoya, az Abruzzói herceg, a századforduló legnagyobb felfedező-hegymászója ír a Ruwenzori hegység feltérképezéséről, csúcsainak megmászásáról.

Benedek István : Csavargás az Alpokban
A magyar amatőr hegymászók bibliája.
A szerző vidám fiatalkori kalandjai, hegymászásai az Alpok változatos tájain (Rax, Tauern, Dolomitok, Ortler, Matterhorn, Mont Blanc stb.). Megismerhetjük a két háború közti hőskor teljesítményeit, eszközeit, módszereit, és nem utolsósorban egy magával ragadó olvasmányt élvezhetünk. Csúcscsoki, fajturista, nyompoloska, Matyi, hogy csak pár fogalommá vált szót említsek. Még nem olvastad? Ne áruld el senkinek!

Rudolph, Fritz: Csúcsok istenek nélkül
Minden páratlan fejezet egy sherpa szemszögéből mutatja be a korai Himalája expedíciókat, minden páros viszont egy szenny vörös röpirat.

Rudolph, Fritz: A Himalája Tigrisei
Ebből a könyvből kimaradt az ideológia, ennek megfelelően jó érzésekkel olvasható és tanulságos mű a serpákról, ahogy egyszerű teherhordókból a szahibok egyenrangú mászópartnereivé váltak.

Fritz Rudolph, Percy Stulz, Henry Lewenstein : Keresztül-kasul a Kaukázuson
Ezt még sajnos nem olvastam.

Kuchar, Radovan: Tíz meredek sziklafal
Cseh mászók a világháború után a homokkövek sportmászó paradicsomából eljutnak a legnehezebb alpesi klasszikus falak megmászásáig

Karl Lukan : Hegyek csavargói
Szórakoztató történetek, sziklamászások Ausztria Olaszország és Svájc hegyein a második világháborút követő időszakban. Bár Lukan könykötőként kezdte, íróként is nagyszerűen debütált. Ha szembefutsz egy idézettel, anekdotával, amiről fogalmad sincs honnan jött, nagy eséllyel kihagytad ezt a könyvet. Szóval kötelező ez is.

Edmund Hillary : Kockázat nélkül nincs győzelem
Könnyed hangvételű önéletrajzi könyv az Everest első megmászójáról (-tól). Hogy lesz egy új-zélandi méhész az 'első angol' a hegyen, hogyan traktorozik el a Déli-sarkra? Ezek a világ előtt ismert sikerei - az, hogy mindig visszatért Nepálba segíteni az ott élők mindennapjait kevésbé ismert, de ezerszer emberibb tett, és ez a nemes érzés hatja át a humorosan megírt könyvet.

Louise Hillary : A felhők felett
Edmund Hillary felesége gyerekeivel trekkingel Nepálban. Ma ez már csak pénz kérdése, de a szerző még egy olyan időben tette ezt, amikor még felfedezés volt mindez.

John Hunt : A Mount Everest meghódítása
Az 1953. évi angol Everest expedíció vezetőjének beszámolója.

A Himalája fia
Tenzing Norgay önéletrajzi könyve

Desio Ardito : A K2 meghódítása
Az 1954. évi olasz K2 expedíció vezetőjének könyve.

Josephine Scarr : Nők hatezres csúcsokon
Himalája expedíció

Tadeusz Piotrowski : Viharban, fagyban
Téli mászások a Tátrában, a Mont Blanc csoportban és Norvégiában. Megismerhetjük honnan nőtte ki magát a világ leggnagyobbjai közé a lengyel hegymászás. Lehet megérteni, hogy miért szivatja magát valaki csontig hatoló hidegben életét kockáztatva egy gránitfal repedésébe bizonytalanul beakasztott hágcsón? A könyv végéhez érve fel sem merül a kérdés, marad a csodálat és a tiszteletteljes szeretet.

Kurt Diemberger : Titokzatos, nagy csúcsokon
Alpok, Himalája, Hindukus, Grönland, Oszoly - A szerző pályafutásának első fele. Egy kitűnően megírt könyv a hegymászás vidám és tragikus voltáról. Még egy kötelező olvasmány.

Reinhold Messner : Cél a Mount Everest
A kortárs hegymászás talán legnagyobb alakja számol be az Everest első oxigén nélküli megmászásáról. A könyv végén összefoglaló az Everest megmászásának történetéről 1978-ig.

Róna István : Ember a csúcson
Összefoglaló mű a hegymászás történetéről, első megmászásokról, olvasmányos elbeszélő formában.

Endrődi Lajos : Akik nem ismerik a félelmet
Egy hasonló tematikájú könyv, mint Róna Istváné, kiemelendő, hogy sorra veszi az összes nyolcezres első megmászását.

Stefano Ardito : Alpok nem csak hegymászóknak
Alpesi túraútvonalak leírása sok képpel, hasznos információval. Nagggyon jó!

Stefano Ardito : Csúcsok és csúcsteljesítmények
Az alpinizmus története, sok képpek szélesvásznú kivitelben