Make your own free website on Tripod.com

[Navigáció az oldalaimon]
Hegymászó könyvek > Friss kiadású könyvek


Szerencsére az utóbbi években felkapottá vált a téma és kitünő művek jelentek meg végre magyarul. Ezek többsége megvásárolható a könyvesboltokban, néhány a mászóboltokban kerül terjesztésre, illetve a kínálat egy része megtekinthető, ill. megrendelhető a www.uhu.hu, www.libri.hu és www.saxum.hu internetes oldalakon is. Ahol a kiadónál lehetséges kedvezményesen vásárolni, ott igyekeztem azt feltüntetni.

Reinhold Messner : A végzet hegye
A kiadó ismertetője:
A Nanga Parbat 'a végzet hegye' a Himalája nyugati vonulatának 8126 méteres csúcsa. Meghódításával először Willy Merkl próbálkozott az 1930-as években, de életét vesztette. Féltestvérének, Karl Herrligkoffernek a rögeszméje lett, hogy megvalósítsa bátyja álmát. 1953-ban Merkl emlékére expedíciót szervezett, mely során ő maga nem, csak önfejű társa, Buhl jutott fel a csúcsra. Herrligkoffer továbbra is úgy érezte, neki kell meghódítania a Nanga Parbatot. 1970-ben a Messner fivérekkel, Reinholddal és Güntherrel közösen vakmerő tervet szőtt: a 4500 méter magas Rupal-oldalon, a földkerekség legmagasabb jeges sziklafalán akartak feljutni a csúcsra. Az expedíció vezetése és a csúcsra törő csapat között ezúttal is nézeteltérés támadt, amely végül Reinhold Messner különutas vállalkozásába torkollott, melyben öccse követte őt. 1970. január 27-én együtt jutottak föl a csúcsra. De a tragédia, ezúttal a Messner fivérekkel, kísértetiesen megismétlődött: a visszaúton Günthert maga alá temette egy lavina. Ki a felelős a haláláért? Feláldozta-e vajon Reinhold az öccsét ambíciói érdekében?
Kedvezményes vásárlási lehetőség a kiadó oldalán.

Dr. Zsigmondy Emil : Alpesi Kalandozások
Zsigmondy rövid pályájának másik műve is megjelent végre magyarul. A patinás kallerjeiről ismert Nagyváthy kommentjei aktualizálják az egykori leírásokat. Kedvezményes vásárlási lehetőség a kiadó oldalán.

Kurt Diemberger : K2 - Álmunk és végzetünk
Beleolvasási lehetőség a kiadó oldalán

Roland Huntford : Scott és Amundsen
Megint nem hegymászás, hanem sarkkutatás - DE örökérvényű irodalom egy expedíció szervezésének mikéntjéről, önfényezésről és objektivista szemléletről, fatalista és kollektív csapatszellemről és némi igazságosztás a beskatulyázott alulmarketingezett Amundsennek.
Kedvezményes vásárlási lehetőség a kiadó oldalán.

Babcsán Gábor : Függőleges birodalom
Nagyon hiányzott már ez a könyv! Egy tizenix méteres hazai szólómászás leírása legalább annyira lebilincselően hat, mint egy többhetes nagyfalazás története Patagóniából. De leginkább egy útmutató, hogy így is lehet csinálni - szerényen, barátságban a társakkal, harmóniában a hegyekkel.
A mászóboltokban ill. a Stúdió Könyvesboltban (Bp, Népfürdő u. 15/D, +361/3596461) kapható.

Jerzy Kukuczka : Függőleges világom
A 14 nyolcezres és a hozzávezető út története. A példátlan mászókarrier azért különösen csodálatraméltó, mert Kukuczka olyan természetességgel ír a téli Himalája túráiról, mászásairól, mintha csak a Tátrába ruccant volna ki. Beleolvasási lehetőség a kiadó oldalán

Merza Ágnes, Merza József : Túraútvonalak a Dolomitokban 2.
A sorozat újabb része a Sella-csoportról szól. Fellelhető a mászóboltokban.

Nagyváthy János : 50 újabb hegymászótúra
A nagy sikerű első kötet folytatása. Ez a rész már nagyobb keresztmetszetet ad azáltal, hogy nehezebb mászóutakat is belerakott a szerző, mindenki biztos találhat magának megfelelő túrát. Figyelemreméltó a szerző előszava is, hasznos gondolatok fértek bele ebbe az egy oldalba.
Nem mondok újat vele, de ennek a könyvnek is a polcon (majd a falak alatt lapozgatva) a helye!
További infó a kiadó oldalán

Reinhold Messner : A Kristályhorizont
Messner Everest szólómászásáról ír, de a könyv több, mint az események leírása. Megismerhetjük az Everest mászás történetének epizódjait, és Tibet viharvert újkori történelmét egyaránt. Jó olvasmány! Beleolvasási lehetőség a kiadó oldalán

Heinrich Harrer : A Fehér Pók
El lehet mesélni mit keres a világ egyik legembertelenebb sziklafalán évről évre a sziklamászás elitje? Ez bazi nehéz, de Harrernek sikerül. Talán utolsó mohikánja annak a generációnak akik a technikás mászást elkezdték, de még nem fertőződtek meg a médiasztárságban, és ez a mentalitás hatja át az írását is. Szerencsére a lektorálás kiszűrte a pontatlanságokat is.
Nagyon ott van!
Kedvezményes vásárlási lehetőség a kiadó oldalán.

Mezey László : A Himalája csúcsáig
A szerző nem kisebb dologra vállalkozik, mint összefoglalja a magyar hegymászás útját a sikeres Everest mászásig. Nem sikerül neki. Kimaradnak olyan mérföldkövek, mint a Kedar Dome, vagy a Thalay Sagar, már-már az volt az érzésem, mintha önreklámozásról lenne szó. Ami viszont benne van - csodálatos képek, leírások - megérik az árát, bár az Everest expedíció születése körüli viharokat pár félmondatban elintézi.

Neidenbach Ákos : Hegymászó Balesetek
Nagy várakozás és nagy csalódás a részemről. A szerző az esetek többségénél csak felületesen írja le és elemzi a történteket - mi több számtalan helyen pontatlanul vázolja fel az eseményeket, ami nem csak sértő a szereplők számára, hanem megkérdőjelkezi az egész írás értékét, amelynek célja a tanulságok levonása lett volna.

David Roberts : Kétes Dicsőség - A legendés Annapurna expedíció valós története
1950-ben francia hegymászók csoportja sikeresen megmássza az első nyolcezrest, az expedíció vezetője, Herzog megírja minden idők legsikeresebb mászókönyvét. Az idealizált történet mögé pillant be Roberts felhasználva a résztvevők naplójegyzeteit, könyveit, a francia sajtó cikkeit. Az elbeszélés vonala eléggé csapkodó, sokszor önmagába visszakanyarodó, személyes emlékekek keverednek a mászók életrajzával. Pozitívum, hogy végre magyarul is olvashatunk Terray, Lachenal, Rébuffat és maga Herzog teljesítményeiről és életéről.
Kedvezményes vásárlási lehetőség a kiadó oldalán.

Dr. Jankovics Marczell : Az Alpesek
A csodálatos reprint kiadásból megismerhetjük, hogyan mászták meg a XX. század elején azokat a népszerű csúcsokat, amelyek ma is vonzzák a hegyek szerelmeseit. Nem tudom megfogalmazódott-e már máshol jobban a hegymászás szépsége.

Földes András : Erőss Zsolt - a Mount Everest első magyar megmászójának története
Földes András - aki társa volt Zsoltnak pár mászása során - ír az ismert magyar mászó életútjáról. Kicsit erőltetettnek hat a harmadik személyben fogalmazás, mégis lebilincselő az olvasmány, kivált ott szárnyal, ahol a szerző saját maga mesél. A hegymászás alapfogalmai külön kis keretben kerülnek kivesézésre, nem kell már századszor megtudni mi az az áthajlás, hágóvas, stb. - ugyanakkor a laikusok sem lapozgatnak kényszerűen a függelékhez és vissza. A nyomdahibák száma tetemes, nem kímélik a személyneveket, hegységek nevét, dátumokat sem, van hogy mondatrészek hiányoznak. Ettől eltekintve örülök, hogy született egy újabb érdekes és szórakoztató könyv a mászásról.

Erőss Zsolt : A Békási-szorostól a Mount Everestig
A szerző képei és rövid sztorijai hegymászó pályafutásának állomásairól. A könyv értékét növelik a kevéssé publikált képek az exszovjet területekről és az Ogréról, mindazonáltal nem sorolnám az olcsó kategóriába. Önkéntelenül elgondolkozik az ember, miért is nem gyúrták össze Földessel mindezt egyetlen kötetbe?

Thomas F. Hornbein : Everest - A Nyugati-Gerinc
Átkelés a Mount Everest csúcsán
Az 1963-as amerikai Everest expedíció krónikája. A klasszikusá vált mű leírja a kor kiemelkedő mászásának történéseit, megfűszerezve Hornbein filozofikus gondolataival. Izgalmas olvasmány, amennyiben átlapozzuk a botrányosan száraz és hosszúranyúlt bevezetőt. Beleolvasási lehetőség a kiadó oldalán

Borszéki Ferenc : A halálzóna felé
Az Igazi Everest-story - így az alcím. Az expedíció nőtagjainak toppless képeitől eltekintve minden bulváreszköz be van vetve a címoldalon.
A 2001-es, Milleneumi Mount Everest Expedíció operatőre számol be a vállalkozás eseményeiről, ill. saját bevallása szerint mindarról, ami a filmbe nem fért bele. Az igazat megvallva ez nem sok, a színtelen történetet csupán Gárdos Doki jellemábrázolása dobja meg egy kicsit, a többiekről szinte semmit nem tudunk meg. A hegymászótörténeti visszaemlékezések pontatlanok, nem ártott volna legalább fellapozni Mantovani könyvét. Ha már mindenképpen képbe akarunk lenni az igazi Everest sztoriról, akkor talán érdemesebb elolvasni hogy ír erről egy író (Földes A.).

Nagyváthy János : 50 hegymászótúra az Alpokban
A Hohe Wandtól a Mont Blancig kalauzol el 50 fejezetben az író. Külön örömömre szolgál, hogy a normálutak helyett inkább a trükkösebb, de nem 'fajturisták' számára dedikált útvonalak közül lehet válogatni. Aztán szerepel egy csomó olyan méltatlanul mellőzött hegy is, ahova a szájhagyomány nem vitte olyan tömegesen honfitársainkat, mint a Glocknerre, vagy a Mont Blancra. A fejezetek felépítése tematikus - falrajz, útvonal leírás, fontos infók és helyenként szórakoztató beszámolók.
Kötelező darab minden valamire való hegymászó polcán, már csak azért is, mert ez az első ilyen jellegű könyv.
További infó a kiadó oldalán

Nagy Balázs : Gerinctúrák a Kárpátokban
A teljesség igényével megírt kalauz a Kárpátok teljes vonulatát bemutatja a gerinctúrákon keresztül. A túrakalauz tartalmazza a trekek napi szakaszainak leírását, térképvázlatot, szükséges felszerelést, szállásokat, javasolt időszakot, sítúra lehetőségeket. Kiterjed még a geológiai, történeti háttérre csakúgy mint a hegyek élővilágára. Remek kedvcsináló azoknak, akik megcsömörlöttek a zsúfolt alpesi csúcsok bejárásával, és egy felfedezésekkel teljes túrára vágynak.

Anatolij Bukrejev, G. Weston DeWalt : Hegyi Őrület
A kazah mászó könyve a vitatott 1996-os Everest tragédiáról. Mint a Mountain Madness kereskedelmi expedíció hegyivezetője még árnyaltabb és tisztább képet fest az Everest-cirkusz világáról mint Krakauer, és objektíven írja le a fekete napon történteket is.
Kedvezményes vásárlási lehetőség a kiadó oldalán.

Mezey László : Ösvény a felhők felett
Ez nem csak egy útleírás, edzéstanulmány, expedíciószervező ABC, fotógaléria, kulturantropológiai esszé - hanem a kaland maga, amire mindeki vágyik a lelke egy szegletében. Ez egy könyv, amit a laikusok szintúgy élvezhetnek és megérthetnek, mint a mászók, ezért ha belefáradtunk megmagyarázni mi is ebben a tevékenységben az élvezetes, csak ajánljuk bátran ezt a kitünő művet, mert Diemberger és Benedek óta nem olvastam ilyen jót.

Czanik Csaba Árpád : Mont Blanc
Még csak beleolvasgattam, de az első benyomás nem túl pozitív. Nagyalakú könyvben gyatra minőségű képek számomra a pénzkidobás kategóriáját jelentik, az írás sem volt túl magával átütő, és pár durva pontatlanságba is belebotlottam.
Beleolvasási lehetőség a kiadó oldalán

Tom Whittaker : Mindig Magasabbra
A borító megtévesztő abból a szempontból, hogy a könyv elsősorban a megrokkant szerző erőfeszítéseiről szól, amelyben a hegymászás, a sziklamászás, a rafting csak egy feladat, igazából a lelkierőről van szó. Mindazonáltal olvasmányos és tanulságos mű, de erősen látszik, hogy a fordításnál a szakmai lektor hiányzót jelentett, ill. a láb-méter átváltások elég esetlegesek (Everest tábor 9300m-en etc.).

Ernest Shackleton : Endurance - 635 nap a jég fogságában
Noha a hegymászás csak egy epizód ebben az eposzban, a világtörténelem minden bizonnyal legnagyobb túlélési kalandjáról számol be az 1914-1917 között zajló délsarki expedíciójának vezetője.

Alfred Lensing : A Déli-Sark foglyai
Ugyancsak a fenti expedícióról, de egy kívülálló elemző szemszögéből az események. Legalább annyira izgalmas, mint Shackleton naplója.
Kedvezményes vásárlási lehetőség a kiadó oldalán.

Roberto Mantovani : Mount Everest
Drága könyv, de megéri a pénzét ! Parádés fotók és igényes históriák kalauzolnak végig a hegy felfedezésétől kezdve napjainkig. Annak aki meg akarja érteni mit és miért csináltak a magyarok a hegyen 2001-ben és 2002-ben, kötelező olvasmány.

Garth Hattingh : A világ legszebb hegycsúcsai
A hatásvadásznak tűnő cím mögött egy értékes mű lapul. A színes nagyformátumú könyv a nagyszerű képek mellett a hegymászás válogatott terepeit hozza fel színes történetekkel a Jura hegység boulder problémáitól a Himalájáig.

Pascal Sombardier : Francia Alpok nem csak hegymászóknak
Via ferrata hegyek. A Dolomitokhoz hasonló igényességű könyv, amely ezúttal a Francia Alpokba kalauzol el.

Reinhold Messner : Egy hegymászó hitvallása
Messner életpályája saját naplójegyzetei, és filozofálgatásai alapján. Ez utóbbiak néha elevenbe vágnak, néha nyögvenyelősek. Nem vesztünk túl sokat, ha kihagyjuk.

Szerémy Szabolcs : A teljesség töredékei
A tragikusan fiatalon elhunyt mászó naplójegyzetei, útleírásai mászásairól a Tátrában, az Alpokban és Erdélyben. A vonatkozó weboldal.

Dr. Zsigmondy Emil : Az Alpok veszélyei
Oktatókönyv a halhatatlan mászó tollából, immáron magyar kiadásban. Bár a technika természetesen meghaladta a XIX. század végiét, a könyv számos elemében aktuális, és nem utolsósorban egy dokumentum a kor mászóstílusáról és magáról Zsigmondyról.

Merza Ágnes, Merza József : Túraútvonalak a Dolomitokban 1.
Végre! A kedvenc hegységemről itthon megjelent túrakalauz sorozat első kötete a Cadini-csoportot vesézi ki. A füzet fellelhető a mászóboltokban.

Pascal Sombardier : Dolomitok nem csak hegymászóknak
Via ferráták az Olasz Alpokban. Több tucat drótkötéllel biztosított út szenzációs összefoglaló leírása, az első világháborús bunkerek, szédítő párkányok, függőleges falak, és Sylvester Stallone lábnyomai mentén. A könyvet olvasva még a sánták is rohannak a boltba klettersteigcuccért.

Conrad Anker, David Roberts : Mallory nyomában
Visszatekintés a 20-as évek dicső angol expedícióira, valamint egy jelenkori szál a nyomokat kutató, fellelő és polemizáló vállalkozásról.
Kedvezményes vásárlási lehetőség a kiadó oldalán.

Jon Krakauer : Ég és Jég
Személyes beszámoló a 96-os Mount Everest hegymászó tragédiáról, de mindenekelőtt egy jól megírt dokumentumregény napjaink Everest-expedícióinak világából. A szerző pár következtetése SZVSZ téves, de volt annyira korrekt, hogy az ellenvéleményeknek is helyt adott.
Kedvezményes vásárlási lehetőség a kiadó oldalán.

Szendrő Szabolcs, Németh Géza : Fél lábbal a csúcson
Az ismert magyar hegymászó élete és hegymászóélményei tükrében megismerhetjük, hogyan zajlott az alpesi és expedíciós hegymászás a hetvenes és kilencvenes évek magasságában. Szabolcs állítólag ragaszkodott a példátlanul alacsony árhoz, de nem csak ez hozta, hogy már sokadik kiadásban jelenik meg ez a könyv. Csak a fényképei hiányoznak belőle, de azok nagyon ...
Mászóboltokban beszerezhető.

Joe Simpson : A végtelen érintése
A könyvet olvasva azt hihetnénk, hogy a történetet akciófilmek forgatókönyvírói hozták össze. Remény és tragédia váltakozásai, remek leírások és monológok. Ez a nemzetközi szinten is kimagasló mű pite pénzért megvehető egyes hegymászóboltokban.