Make your own free website on Tripod.com

[Navigáció az oldalaimon]

Európa > Hazánk környéke > Hazai túrák, tájegységek


A hazai túrákkal kezdődik minden magashegyi kaland, de ezek értéke a négyezresek megmászása után is megmarad. Itthon is vár minket egy csomó páratlan természeti képződmény, de csak ha egy kirándulásról van szó egy jó társasággal, már az is bőven megérte.
Egyszer legalább érdemes mindenhova ellátogatni, a jobb helyekre pedig időnként, más-más évszakban visszatérni. Az alábbi felsorolás az általam bejárt tájegységeket tartalmazza. A számomra legkedvesebb és legtetszetősebb helyekről, utakról rövid megjegyzéseket írtam.


Kőszegi-hegység
Kőszeg és Írottkő között számos szép útvonal.

Kemeneshát
Barátságos települések az OKT mentén

Keszthelyi-hegység

Bakony
Bakonynána melletti szurdok, Zirc - Bakonyszentlászló útvonal, Csesznek környéke, Ördögárok

Vértes
Vérteskozma környéke, Gánt fölötti tisztás, Várgesztesen hangulatos szállás a várban

Gerecse

Pilis
Kevély - Hosszúhegy - Pilis (a tetőn elhagyott katonai bázis), Holdvilág-árok, Vaskapu, a Szurdok Pilisszentkeresztnél, Fekete-kő és Háromszázgrádics Pilisszentléleknél, Oszoly-tető és sziklamászó falak

Napkelte a Pilisről Egyik táborunk


Visegrádi-hegység
Vadálló kövek, Rám-szakadék, Vörös-kő Leányfalunál, Kő-hegy Pomáz mellett, félórás körtúra Dobogókőtől északra anyuval, ill. misztikus hajlamúaknak (lsd. Világ közepe elmélet)

Budai-hegység
Remete-szurdok, Hármashatárhegy

Mecsek
Jakab-hegy Kővágószőlősnél, Tubes és Misina, Zengő, Püspökszentlászló

Zselic

Szekszárdi-dombság
Ófalu - Erdősmécske OKT, Szálkai víztározó

Börzsöny
Remete-barlang és Julianus kilátó Nagymarosnál, Nagy-Hideg-hegy, Geodéziai torony a Csóványoson, Kemence-Csóványos (Z), Királyháza-Csóványos (P), Börzsöny kék-túra

Naszály
Geodéziai torony - panoráma a Dunakanyarra

Cserhát

Karancs
Kápolna-hegy Börzsöny-Naszály-Mátra panoráma

Gödöllői-dombság

Mátra
Ágasvári túristaház környéke, Kékestető, Galyatető menti utak

Upponyi-hegység
Lázbérci víztározó, Upponyi szoros, Damassa-szakadék

Bükk
OKT a fennsíkon, Cserepeskő barlangszállás, Pes-kő, Tar-kő, Őserdő, Nagymező, Szilvásvárad környéke

Pillantás a Bükk-fennsíkról


Zempléni-hegység
Csendes, barátságos útvonalak a hegykúpok között
Már-már a Galaxis Utikalauz 'Föld' címszavához tartozó magyarázatot megszégynítő rövidségű mondatomat egészítette ki Négyesi Miklós mászókolléga:

A Zemplén szerintem Magyarország egyik legszebb és legvadregényesebb tája. A jó borokon túl, a várak szerelmesei csodálatos, régi várakat találnak itt. A teljesség igénye nélkül: Boldogkői vár, Regéci vár, Füzéri vár. Aztán vehetjük a növényvilágát, amely nemcsak mint tájképi elem érdekes, hanem rendkívül változatos.Állatvilágára is a változatosság jellemző. Hazai faunánk sok értékes, védett ritkaságának nyújtanak erdői kiváló életfeltételeket. Gazdag nagyvadállománya már régen híres vadászterületté tette.
De, a legfontosabbak, a mászóhelyek. Hazánk talán egyik legrégibb "vidéki" mászóiskolája található itt, ahol 74-ben országos hegymászó találkozó is volt: Sólyom-Bérc.több mint 25 út található itt általában 5-6-os, van néhány szép 7-es és egy 8-as út is. Sólyom-Bérc Középhuta falutól északra található, kb 5 km a sárga jelzésen. De az OKT is elmegy mellette, a Mlaka-réten.
Újonnan felfedezett hely, a hasonló nevű Sólyom-kő. Ezt is nyíregyházi mászók építették ki. Jóval nagyobb falak és nehezebb utak találhatók itt. Figyelemreméltó a nagyfala, ahol egymás mellett 5 hosszú és "nehéz" (7-, 7, 7+, 8-) út található. De emellett megtalálhatók itt könnyű 4-es és nehéz 9- -os utak is. Nagyon vátozatos. Sólyom-Bérccel együtt méltán pályázhatnának Magyarország legszebb mászóiskolája címére. Érdemes megnézni, mert mindkettő remek kilátópont is egyben, ahova turistaösvény vezet fel. Sólyom-Kő Hejce falutól fekszik keletre kb. 6 km-re. és akkor még nem is beszéltem Fekete-Kőről:))
Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy méltatlanul elhanyagolt vidék ez, és sajnos még a te oldaladon sem jelent meg róla több, mint hogy csendes, barátságos útvonalak a hegykúpok között.
Sziklamászó képek a Zemplénből (és Hámorból)