Make your own free website on Tripod.com

[Navigáció az oldalaimon]
FAQ - Kérdések és válaszaim


Az alábbiakban néhány korábban nekem intézett kérdést viszek a pódiumra. Továbbiak jöhetnek emailen, amire lehetőség szerint válaszolok is.

- Hol és hogyan kezdjem a sziklamászást?

Magyarország sajnos nem egy sziklamászóparadicsom, mászóhelyek találhatóak Bp. környékén (Oszoly, Bajót, Tardosbánya), és vidéken is (Csókakő, Báránykő, Várgesztes stb.). A sziklamászás alapjai elsajátíthatóak barátok és ismerősök körében, és ha úgy néz ki bejön a dolog, ajánlatos egy sziklamászó tanfolyamon folytatni. Ezeket a MAHOE és mindenféle hegymászóklubok szervezik. Érdemes ott érdeklődni, ahol az alapcuccaidat veszed. (Lsd.: Boltok)


- Hol és hogyan kezdjem a hegymászást?

Bár nincsenek magashegyeink, legcélszerűbb itton kipróbálni magunkat és felszerelésünket. Aztán jöhetnek a komolyabb helyek a környező országokban (Tátra, Rax, Dolomitok), majd az igazi magashegyek 3000m felett.


- Meg szeretném mászni a Mont Blanc-t. Mi kell hozzá?

Kondíció, meg nem árt ha nem ez az első magashegy az életedben. A csúcs normál útvonala (Gouter-út, Midi-út) technikailag nem nehéz, ezért hegyivezető sem kell, legfeljebb egy társ aki már kicsit tapasztaltabb. A felszerelés úgyszintén vitális, mert még szép időben is bitang hideg van odafenn, a hágóvas és csákány úgyszint kötelező cucc. Ezenkívül tudni kell mérlegelni az időjárást, mert az vis major.


- Kell-e fizetni valami díjat a csúcsmászásért?

Valahol minden a történelmi örökségen alapul. Ezért Európa hegyeiben nem kell fizetni a mászásért (legföljebb a magashegyi autóút, parkoló fizetős). Ázsiában a baksis állami bevételforrássá vedlett át, és a magasabb hegyeken ez nem is elenyésző. Az alaptábortrekeket azonban ingyen, néhány dollárból megúszhatjuk. A Kilimanjaro és az Aconcagua úgyszint fizetősek, előbbinél teherhordó és a táborhelyek lánca is benne foglaltatik az árban.
Amivel Európában kalkulálni kell az a menedékházak, és az ott vásárolt kaja, pia, víz költsége.


- Hol és hogyan érdemes (szabad) táborozni?

Magam a minimálkoncepció híve vagyok, mert úgy érzem ez része a mászásnak. Az Alpokban bevett a parkolóban éjszakázás, és a magashegyi táborozás de ne tegyük feltűnően, a környéket felforgatva. A menedékháztól 10-20 méterre sátrazni legtöbb helyen lehet, a vízvétel és komfortos kajálás így szintén megoldott. Menedékházaknál célszerű alkudni téli szállásra, vagy valami gazdasági helyiségre, étkezőre, a bivakházak és idényen kívül a téli szállások ingyenesek, vagy becsületkasszásak.


- Via ferrata, hol, mikor, mivel, merre, meddig?

Elkészült Via ferrata 1x1 c. oldalam, ami remélhetőleg választ ad mindenre.