[Navigáció az oldalaimon]
Ruházat- felszerelések- térképek- élelmiszer- boltok

Ezen az oldalon a ruházat, a mászófelszerelés, az egyéb felszerelések, térképek és az élelmiszer tekintetében írnám le tapasztalataimat, javaslataimat. Az oldal végén igyekszem összegyűjteni a fontosabb gyártók és forgalmazók WWW oldalait.


Ruházat :

A jó minőségű túra és mászóruhák a hasonló mindennapi viselettől többe kerülnek. Ezért véleményem szerint nem érdemes kedvenc túrabakancsunban és kabátunkban villogni az utcán, elhasználva azokat. Fordítva - azaz utcai ruhában és bakancsban nehéz utakra vállalkozni nem a legkomfortosabb érzés, ami akkor probléma, ha fáradtan, elnyűtten még az is gondot okoz, hogy fázunk és át vagyunk ázva. Az, hogy Malloryék zakóban, kalapban másztak az Everestre, Rébuffat pedig elnyűhetetlen pulóverében hódította sorra az alpesi csúcsokat, az csakis az ő nagyságuk mellett megengedhető.

Bakancs:
A lábbeliknél elég nagy differencia van a különböző túraterepeknek megfelelően. Völgyekben sétálva elég a könnyű trekkingcipő, lejtősebb szakaszokra már jobb a bakancs, a sziklás részekre ajánlott a Vibram-talp, magashegyre a vízálló bőrbakancs vagy műanyagbakancs, és akkor az expedíciós bakancsokról még nem is esett szó.
Saját megoldásom, hogy a hazai túrákon és komolyabb trekkingeken egy Vibram talpas, Gore-tex béléses félmerev magasszárú bakancsot használok, a magashegyi túrákra pedig egy merevebb és darabot, ami a megközelítés során földön és sziklán is jól funkcionál.
Legfontosabb vásárlási szempont a kényelem, ezután figyelhetünk a többi dologra. A talp legyen masszív és mélyen barázdált (HanWag bakancsom 3 év alatt sikerült tükörsimára koptatnom, hiába lenne egyébként még használható), a nyelv legyen a szár magasságáig fellvarva, a fűző legyen erős, az illesztések, varrások legyenek megfelelőek. A magashegyi bakancs robosztusabb kivitelű merevebb, és illeszkedik a patentos hágóvas rendszerekhez. A bőrbakancsok állandó kezelést igényelnek. Figyeljünk rá, hogy más az ápolószer a lélegző bakancsokra. A műanyag bakancsok nem igényelnek ápolást, a kivehető belső cipő önállóan használható, szárítható, estére a hálózsákban tartva megőrzi rugalmasságát. Bár típusfüggő, nekem jobban bejött a bőrbakancs.

Zokni:
Alapvetően legyen meleg és kényelmes. Ma már a különböző szálak keverésével a nedvesség távoltartását a lábtól megoldották hagyományos, lélegző és műanyag bakancsokra is. Érdemes áldozni néhány ezer forintot egy-két pár beszerzésére.

Kamásli (v. kamásni):
Havas túrákon erősen ajánlott a használata, még többrétegű szélnadrág mellett is. A tépőzáras, alul bovdenes, felül zárható modellek jól működnek fagyban, sziklán. A lélegző megoldás itt is előnyös.

Alsónemű:
Alapvetően a (polár)nadrág és szélnadrág összeállítással 0-4000m-ig el lehet muzsikálni, extrém hidegben azonban elkél egy alsó thermoréteg is. A pamut harisnyanadrágnál és trikónál jobb választás egy műszállal kevert thermoalsó és egy hasonló felső, ami nem itatódik át izzadtsággal, és pizsamaként is funkcionál.

Nadrág:
A farmer vagy az erős vászonnadrág túrázásra kitűnő megoldás, magashegyre hosszú alsóval megfelelő. Magam a kantáros polárnadrágra esküszöm, ami térdig felhúzható, meleg, jól szellőzik és kipróbáltan alkalmas levétel nélkül nagydolgok elvégzésére is a hátsó cippzár használatával.
Magashegyen szükséges kiegészítője a szélnadrág, amely enhébb időben szintén használható önállóan, vagy thermoalsóval. Tulajdonsága a lélegző anyag, a megerősített térd és fenék, a végig cippzározható nadrágszár és a többrétegű szerkezet az alsó lábszáron.
Jó időben természetesen rövidnadrág.

Polár felső:
Az egyik leghasznosabb ruhadarab. Széles hőmérséklettartományban és nedves időben is használható, éjszakára magunk alá teríthető. Egy kétszázas impregnált polárt a kánikulai napokat kivéve mindenhova elvihetünk magunkkal. Sajnos elég sok hitvány darab is van forgalomban, de ezek legtöbbjét már tapintással ki lehet szűrni. Mindenképpen érdemes végig cippzáras felsőt venni. Bár nem tartom fontosnak, hogy a kabátba bélésként beilleszthető legyen a polár (a többszöri fel- és leöltözés inkább jellemző egy túrára, mint a nonstop együttes viselet), célszerű felpróbálni együtt is azokat.
Itt nem muszály alkalmazni az "inkabb ártok a testszagommal a világnak, mint a mosás a felszerelésemnek" elvet. A polár bátran mosható folyékony mosószerrel.
A windstopper anyag már megoldotta a polár azon problémáját, hogy átfújja a szél, de ezzel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim.

Kabát:
Legfontosabb a kabát anyaga (lélegző, többrétegű, ripstop, kevlar betétekkel). A Gore-Tex még mindig jobb, mint bármelyik utánzata. Bár a gyártók többnyire ugyanazon megoldásokat alkalmazzák érdemes néhány apró dologra figyelni. Ilyen a kapucni, zsebek, csuklópántok, cippzárak (kétkocsis legyen), hónaljszellőztetés kialakítása.

Kesztyű:
Legyen meleg és alkalmas arra, hogy a mászóeszközökkel, szerszámokkal bánni tudjunk. Magashegyre vigyünk magunkkal tartalékkesztyűt, vészhelyzetben egy vastag zokni is megteszi. Ha havon sétálós vagy négykézláb mászós a figura, a martinász stílusú kesztyűk jó szolgálatot tesznek.

Sapka:
Magashegyen és téli túrákon hasznos, ha van arc és orrvédő is a sapkán. Leégés, napszúrás ellen a legjobb egy szemellenzős fejkendő, vagy egy kalap.


Mászófelszerelés:

Kötél:
Gleccseren a súly és a térfogat miatt egy három fős partira elég egy 30m-es darab egészkötél vagy még jobb a 8mm-es gleccserkötél (pl. Beal Rando). Többnyire elég sűrűn vannak a szögek az alpesi utakon, hogy ereszkedésre is elég legyen a hossz. Az 50m-es kötelet kifejezetten csak sziklamászáshoz használom.

Hágóvas:
Bár a 10 fogú Grivelem elsősorban túracélokra gyártott hágóvas enyhébb jéglejtőkön is sikerrel használtam. Hasznosabb egy 12 fogú vas, ill. jégmászásra spéci jégmászóvas. Az egymást váltó havas és sziklás szakaszok miatt gyakori lehet a le- és felvétel. Itt határozottan előnyösebb a patentos kivitel (természetesen a hozzá illeszkedő bakanccsal együtt).
Tárolására ne használjunk zárt, nem lélegző tokot, legegyszerűbb a kamásliba csomagolni. A fogak edzése nem szereti a nagy forróságot, ezért kerüljük a köszörűgép használatát. Mindig az éleket reszeljük, soha ne a lapját, és azt is csak ésszerű mértékben. A túlontúl kifent hágóvas veszélyes a felszerelésre, a kötélre, de semmivel sem jobb hatásfokú a firnen, gleccseren.

Jégcsákány (gleccsertúrához):
Egy csákány legyen könnyű, legyen rajta lyuk a karabíneres biztosításhoz, és érdemes védőgumit venni a végeire a biztonságos szállításhoz. A hosszal kapcsolatban heves viták vannak. Én tartom magam a klasszikus megoldáshoz - a fejénél fogva lógatva 5-10 cm-re a földtől legyen a hegye, így firnes lejtőn lehet támaszkodni rajta, illetve biztosításnál jobban tart a mélyebbre szúrt nyél. Jégmászáshoz rövidebb, hajlított nyelű szerszámokat használnak. Fő funkcióiban ezeket is lehet gleccsertúrához használni.

Síbot:
Érezhetően megkönnyíti a túrát földön, kövön, havon egyaránt. Mindenképpen legyen teleszkópos, fontos követelmény a tányér, és a vidia-hegy, trekkelőknek jó megoldás a rugóval csillapított teleszkópos megoldás.
Párban érdemes használni, ahol lehet.

Beülő:
Ha nem tervezünk extrém fokozatú sziklamászásokat, akkor egy olcsó darab is megteszi. Legyen állítható a combheveder, hogy vékony rövidnadrágban és két nadrágban is kényelmesen mászhassunk. A kombinált hevederzet nagyobb biztonságot ad, ugyanakkor lehetetlenné teszi a felsőtest ruháinak cseréjét.

Valamint:
- Ereszkedő nyolcas
- Karabínerek (csavaros és HMS is)
- Klettersteigfék (Lapka, Petzl Zyper)
- Kötélgyűrűk, hevederek, jégcsavarok
- Pruszik (esetleg ropeman vagy egyéb mászógép)Egyéb felszerelés:

Hátizsák:
Legalább két különböző nagyságúra van szükség a túrázáshoz. Egy 30-40 literes, meg egy 60 literes. A zsák feküdjön kényelmesen és stabilan a háton, legyen masszív anyagból, erős cippzárakkal, kompressziós hevederekkel. Csákány, hágóvas, kabát stb. felszerelésére szolgáljon lehetőséggel. Bár a keleti és hazai gyártók a profi zsákok anyagából, azok ötleteit kopírozva készülnek, ha van rá pénz ajánlom az élvonalbeli cégek termékeit (a Trek Sport váll- és hátrésze például gyenge, a nap végére már kényelmetlen).

Sátor:
Fő szempontok a víz és szélállóság, kis súly, kényelem. A kétrétegű sátrak többsége megbízható vízállóság szempontjából és jobb a hőszigetelése is. A kupolasátrak öntartó szerkezetűek, kifeszíteni, rögzíteni szélgyanús időben és lejtőn ajánlatos. Erős szélben jobban tartanak azon kupolasátrak, ahol a vázrudak nem egy pontban kötődnek egymáshoz, és ha van rá lehetőség, használjunk kikötést a merevítések középső pontjain is. A műanyag vagy üvegszálas szerkezet esetén kérdezzünk rá a boltban a hidegtűrő képességre, egy nyári sátor vázát esetleg nem mínusz fokokra tervezték. Vita folyik a belső és a külsővázas megoldásokat illetően. Ez utóbbit véleményem szerint jóval könnyebb felállítani, kivált szeles időben.

Bivakzsák:
A nem lélegzőben bepállik a hátsónk, a lélegző meg gajramegy egy perc alatt (állítólag).

Hálózsák:
Nincs minden funkciót jól betöltő hálózsák. A kisebbik műszálasat nyári kirándulásokra, menedékházas magashegyi túrákra, bulikhoz stb. használom. A pehelytöltésűt az 5 foknál hűvösebb alvásoknál veszem elő.
A jó hálózsák múmia formájú, összehúzható kapucnival, hőgallérral, cippzárnál hővédő csíkkal rendelkezik, maga a cippzár pedig erős, alulról-felülről nyitható. Külső anyaga ha nem is Gore-tex, de mindenképpen vízlepergető pára, harmat szinten. A tárolózsák legyen kompressziós, bár egyesek a hátizsák alsó rekeszébe gyűrésre esküsznek. Az új műszálas csodatöltések (quadrofil, thinsulate) jó szigetelők, de rövidebb élettartamúak. Pehelytöltésnél ügyeljünk arra, hogy minden túra után szellőztessük, szárítsuk ki a zsákot, csak utazáskor tartsuk összecsomagolva, amelynek módszere a precíz felgöngyölés helyett a rendszertelen begyömöszölés.
A mosás nem kifejezetten előnyös egyik zsáknak sem, használjuk vászonbélést (néhány ezer forint, vagy varrassunk barátnővel, anyukával) vagy thermobélést, ami már jobban mosható. A zsíros, izzadt haj tesz be leginkább a tisztaságnak, úgyhogy ajánlott a fej alá tenni valamit, vagy sapkában aludni.

Derékalj:
Sokáig 5mm-es ill. 3mm-es fóliaborítású Polifoammal nyomultam. Nemcsak árban, de komfortban is ég és föld, ami a felfújható matracokat a sima szivacstól elválasztja. Ennek mérete nem összecsomagolva nem nagyobb mint egy 5mm-es szivacsé, viszont érezhetően jobban szigetel. Célszerű érdes borításút venni, amin nem csúszkál olyan könnyen az estére bebábozódott túrázó.

Fejlámpa:
Az egyik leghasznosabb kiegészítő kellék. Általános célra a Petzl Zoom-ot tartom a listavezetőnek. Akkumulátorral vagy ceruzaelemmel is használható. Vészhelyzetben jelzések leadására az egyik legalkalmasabb eszköz.

Főző:
Szempontok: nagy teljesítmény, szelepes rendszer, szélfogó tányér, piezo gyújtó. Bár a sok palackszabvány véleményem szerint egyenértékű, elterjedtsége miatt a CampingGazt ajánlom. A kiszúrós verziót felejtsük el, hacsak nem akarunk vesződni a pakolással, és a hátizsákban szétömlött gázzal, illetve felgyújtani a menedékházat, ahogy az néhány vidám honfitársamnak majdnem sikerült egyszer. A benzinfőzők jobban működnek hidegben, mint a gázosok, ám kezelésükkel viszont több gáz van: szeszélyesebb a nőnél, méteres lánggal operál, vagy nem akar begyulladni (ezek a hiper-szuper svájci főző jellemzői)

Napszemüveg:
Magashegyen, kivált gleccseren nélkülözhetetlen. Alpesi körülményekhez az UV szűrős, oldalt ellenzős darab elégséges. A váz legyen sötét, matt. Dioptriás szemüveget viselők számára már kitalálták a síszemüveg-szerű UV szűrőt. Extrém körülmények közé a minden oldalról záró szemüvegek az ajánlottak. Legjobb vinni egy gleccserszemüveget, meg egy síszemüveget, így a tartalék kérdése is meg van oldva

Napvédőkrém:
30-asnál nagyobb faktorszámú krém és Labello Sun párosítással megelőzhető a leégés, kisebesedés. Gleccseren főleg a normál körülmények között takart részek bekenésére fordítsunk figyelmet - ajak alatt, áll alatt, fül alatt, orrlyukak környékén. Férfiaknál további kiegészítő megoldás egy egyhetes borosta növesztése.

Sisak
Használata ajánlott nagyfalas mászásnál (főleg népszerű utakon, és omlós kőzeten). Előnye, hogy véd a fej sziklának ütődésekor, apró potyogó kövek ellen. Könnyebb sziklamászó, vagy túraútvonalakon már meggondolandó a használata a nagy térfogata miatt.

Rádió:
Egy rövidhullámú, hogy halggathassuk a BBC-t :)
Az új generációs walki-talkie-k 1-3km-ig szólnak, ami jó és ingyenes kommunikációt biztosít. A többnyire működő GSM-re ne alapozzuk biztonságunkat.

Valamint:
- tájoló (GPS)
- mentőfólia
- gyógyszerek, sebtapasz
- 2-3 mm átmérőjű kötéldarab javításra, pótlásra
- nedvesített tisztasági kendő, mint konzervzuhany


Térkép:

Jó hír, hogy a Térképkirálynál (Bosnyák tér mellett) már a Freytag mellett kaphatóak a Tabacco és a Kompass térképei is, de érdemes szétnézni a mászóboltokban is, nekem speciel a Tengerszem jött be legjobban ezen a téren. Szlovákiában a helyi térképek árában lehet kapni a Kompass népszerű hegyekről készített térképeit, érdemes ott vásárolni.
Túrázásra jók az 1:50000-es térképek, mászásra ajánlottak az 1:25000 arányúak (Ausztriában az ÖAV, Olaszországban a Tabacco térképei).
Magam a túrára a térkép mellett elviszem annak színes fénymásolatát - az ázhat, lehet gyűrni, firkálni, könnyebben kezelhető.

Az eddig beszerzett térképeim:
Magyarország csaknem valamennyi térképe
Okolje Banskej Bystrice (100)
Zapadné Tatry (112)
Vysoké Tátry (113)
Nízke Tatry (123)
Slovensky Raj (124)
Fogaras
Venedigergruppe (Alpenverein 36)
Grossglockner (Freytag WK 122)
Semmering-Rax-Schneeberg (Freytag WK 022)
Gran Paradiso(Kompass 86)
Cortina d'Ampezzo (Tabacco 03)
Ortler (Tabacco 08)
Dolomiti di Sesto (Tabacco 010)
Dolomite di Centro Cadore (Tabacco 016)
Mont Blanc (Kompass)
Monte Rosa (helyi olasz kiadás)

Élelmiszer :

A triviális szempontok: Íz és kalória maximális, súly és térfogat minimális. Hosszabb túrára vigyünk sokféle élelmiszert, különben a kedvencünk is unalmassá válhat. Csoki helyett jobb választás a nápolyi a nagy meleg és hideg miatt. Általában kalkuláljunk a pakolásnál a széles hőmérséklettartománnyal (-20 - +35 fok). Főzős kajáknál a csomagolás inkább legyen zacskós, mint "páncélos", nem beszélve a por relatíve kisebb súlyáról az előfőzött konzervével szemben. A szőlőcukor gyorsan ad energiát, de ne vigyük túlzásba a vele járó szomjúság és a később bekövetkező hirtelen vércukorszint-esés miatt.
Italt többet kell fogyasztunk a hegyen, mint lenn. A hóolvasztás egy megoldás, de hosszadalmas. A menedékházakban vásárolható víz is hólé, vigyünk magunkkal sót, teafiltert, pezsgőteblettát, de legjobb az instant teapor. Néhányan dogmatikusan elutasítják a hó és jégcsap fogyasztását, szerintem ha a szomj oltására nem is, de a kiszáradt szájpadlás benedvesítésére bejön. Elvem egy angol honlapon talált idézet: "Don't eat YELLOW snow!"
Úgyis mindenki maga tapasztalja ki a megfelelő összeállítást - mindenesetre álljon itt néhány nálam bevált darab : Dobozos sör (csúcsra), pezsgőtabletták, ásványvíz, csoki, zizi, nápolyi, szőlőcukor, olajos halkonzerv, kolbász, füstölt hús, dobozos sajt, zsemle, tészta mártással, smack, virsli, zacskós leves, kakaópor, kávépor, fagyipor, mandula, dióbél, mogyoró.


Boltok, Forgalmazók:

A legtöbb felszerelés itthon megvásárolható az esetek többségében olcsóbban, mint külföldön. Kivétel talán Olaszország, ahol néhány mászófelszerelés és helyi gyártású ruházat olcsóbb.

A komolyabb budapesti boltok:
-
Mountex: Üllői út 7., Margit krt. 63., Váci út a Lehel térnél (választék, alacsony árak)
- Hegyi Sport : Ráday u. 19. (komoly cuccok, szakértő eladók)
- Tengerszem Sport: Dohány u. 29. (néhány dolog csak itt kapható, érdemes benézni). A körúton levő bolt viszont siralmas
- Guru Outdoor Sport : Zichy Jenő u. 44. (szintén pár csak itt fellelhető dolog)
- (A Malloryt a Király utcában felejtsük el)

Bécsi üzletek:
- Bergfuchs : Kaiserstrasse 15. (szakértelem, választék)
- Steppenwolf : Kirchengasse 34.
- Intersport Eybl : Mariahilfer strasse 138.

Graz:
-Northland : Elisabethinergasse 22.

Cortina d'Ampezzo:
-K2 Sport


Gyártók és forgalmazók az interneten:
Mountain Gear - Temérdek cucc gyűjtőhelye
Trango climbing equipment - Cuccok, tippek
Womark - Sportszergyártók keresése név, kategória szerint

Aigle - Ruházat
Alto - Hátizsák, hálózsák, túrafelszerelés
Asolo - Cipő, bakancs
Austrialpin - Karabíner
Béal - Kötél (!!!)
Berghaus - Ruházat, hátizsák
Big Wall and A5 Adventures
Black Diamond - Beülők, mászóeszközök
Brasher
Boreal - Mászócipő
Camp - Jégcsákány, hágóvas, karabíner, sátor
Camping Gaz - Gázfőző, lámpa
Cébé - Szemüveg
Charlet Moser
Coleman - Gázfőző. kempingcuccok
Craghoppers
Degré 7
Deuter - Hátizsák
DMM - Karabíner, biztosítóeszközök, beülő
Duofold
Dynastar - Kesztyű, sífelszerelés
Edelrid kötél
Edelweiss
Eider
Eiger
Extremities kesztyű
Ferrino sátor
Five Ten bakancs
Francital
Gramicci - Mászóruházat
Grivel - Jégcsákány, hágóvas, jégcsavar
HB Climbing Equipment
Hi-Tec
Jack Wolfskin
Jansport hátizsák
Julbo szemüveg
Karrimor
Kay Land
Koflach
Kong
Lafuma
La Sportiva - Bakancs, cipő, felszerelés, ruházat
Léki bot
L.L.Bean bakancs
Löffler
Lowa baki
Lowe Alpine
Lynx
Mammut
Marmot
Marlow - Kötél
McKinley
Meindl - Bakancs
Mello's
Merrell Footwear - Bakancs, sícipő, telemark
Millet
Monnet zokni
Moonstone
Mountain Equipment
Mountain Range
MSR benzinfőző
Natalex
New Alp karab
North Cape
North Face
Odlo thermo
One Sport bakancs
Ortovox termo
Petzl - Mászófelszerelések és hasznos tudnivalók
Polifoam
Primus főző
Raichle
Regatta
Rivory Joanny
Rock Empire
Salewa
Salomon
Sandstone
Scanda
Scarpa
Schöffel
Segura keszt
Sigg
Silva
Simond
Singing Rock
Sprayway
Stubai
Suunto
Tatonka
Tecnica bakancs
Thermarest
Think Pink
Thorlo (Thor-lo)zokni
Timberland
Trek Sport
Valandré pehelykabát
Vander
Vasque
VauDe
Wild Country - Beülő, friend, eszközök