Make your own free website on Tripod.com

[Navigáció az oldalaimon]
GPS > Dachstein


Kétségtelen, hogy a GPS manapság már egy elérhető árú gadget a hegyekben barangolók számára is, rossz látási körülmények között pedig akár az egyetlen hasznos navigációs módszer is lehet. Májusi túrámon azonban nem kellett rá számítanom, hogy élesben próbálom ki az eszközt (bár a Dachsteinen is van egy gleccserszakasz), amiért mégis magammal vittem egy Garmin eTrex Summit és egy Garmin eMap készüléket, annak az oka, egy kis összehasonlító ujjgyakorlat volt.
A túra röviden: A Gosausee (933m) mellől fel a felső tóig (1154m), itt egy hosszú pihenő a menházban, vissza az elágazásig, további emelkedő, majd rövid pihenő egy barlangban, ismét tovább felfele az Adamek házig (2190m). Másnap a rossz idő miatt le az felső tóig, majd rövid pihenő után vissza a Gosauseehez a megelőző napi útvonalon. (Hosszabb beszámoló itt.)
A két készüléket a hátizsákom felső zsebébe tettem. Az útvonal meredek sziklafalak között, és fenyőerdőben is vezetett, ekkor igen ritkán csippant egyet az eMap, jelezvén, hogy nem talál műholdat. Az eső keményen esett, így mindenünk teljesen átázott - jó jel, hogy a GPS-eket ez egyáltalán nem viselte meg. A Summitot sajnos Normal módban hagytam, így nemcsak néhány órán belül kimerült az akksi, de a korlátozott track-point szám miatt csak az utolsó rövid szakasz adatai maradtak meg.
Itthon aztán a 'Fugawi' programmal menedékházak koordinátái alapján bekalibráltam a szkennelt 1:50000-es térképemet, és megkezdődött az elemzés.

A Fugawiban ábrázolt fel (kék), és lemeneti (zöld) útvonal

A felmért útvonal, ha nem is hajszálpontosan, de követi a térképen jelöltet, illetve a fel és lejövet útvonala is elég koherens. Egy helyen volt egy 200 méteres tüske, ezen a szakaszon egy sziklafal oldalában vezetett az út és feltételezhetően a kitakarás és a reflexiók okoztak hibát. Itt egyébként a mért magasság is egy adott értéken maradt, noha keményen emelkedtünk. Szerencsére a Summitnak ezen a szakaszon maradtak meg a mért pontjai, és a hiba egybevágott az eMapéval. Elképzelhető, hogy egy pár perces pihenő erejéig behúzódtam egy szikla alá, és csak rossz/kevés pozíciójú hold segítségével dolgoztak a műszerek - mivel lefele menet, mikor is folyamatosan haladtunk, nem jelentkezett a probléma. Másik hibaforrás volt, hogy a hosszú pihenők utáni bekapcsoláskor csak fokozatosan gyűjti be a GPS a holdakat és így nő a pontosság. Ez leginkább a magassági adatokban látszik.
A Fugawiban sajnos az idő függvényében nem lehet grafikonokat készíteni, így a GPS-ből letöltött információkat elmentettem TXT formátumba, aztán Excelben gyúrtam egy kicsit a dolgot. Itt szemléletessé váltak a pihenők, a mérési hibák, valamint az emelkedés/ereszkedés tempója.

Az Excel segítségével készített idő/távolság idő/magasság grafikonÖsszefoglalás:
- Mindkét készülék jól bírta a túraviszonyokat (eső, sűrű erdő, meredek sziklafalak)
- A Battery Save mód bőven elégséges a kellő sűrűségű adatfelvételhez. (sőt a korlátozott mennyiségű trackpoint miatt szükséges is)
- A GPS-es magasságmérés kielégítő pontosságot nyűjt (a Summit barometrikusan is mér)
- A kezelhetőség, kijelző, pan-opció miatt az eMap jobb választás, a Summit viszont olcsóbb és van benne elektronikus iránytű, és barométer.
- Az elemzett logok a készülékben tárolt ún. aktív logok. Elmentéskor a GPS sok köztes pontot töröl. Hogy ez mennyire befolyásolja a mérés pontosságát, erre visszatérek a GPS oldalon.