Ebro kanyon - 2000 március
Make your own free website on Tripod.com

[Navigáció az oldalaimon]
Európa > Spanyolország > Ebro kanyon
Családi kirándulás, 2000 március


-Bocsesz, de egyelore ekezetek nelkul-

Elozmenyek

99 vegen osszejott egy munkalehetoseg Spanyolorszagban, amely egyet jelentett utazasi vagyam kielegitesevel hetvegenkent. Agival sikerult ellatogatni paratlanul szep varosokba, persze egy ido utan motoszkalt bennem a turazhatnek. Egy veletlen sodort a kezembe egy turistaknak szolo katalogust, benne a konnyu, de elvezetes csaladi kategoriaju turakkal.

Ebro-kanyon

A Burgos es Santander kozott talalhato kanyont egy februari vasarnap kerestuk fel. Elsonek Orbaneja del Castilloba mentunk, amely az ismerteto alapjan egy ketoras festoi szepsegu turaval biztatott.
Maga a falu a kanyon also, lejtos reszere epult regi hazikokbol allt remek kilatassal a szemkozti fuggoleges sziklafalakra es az ezek tetejen formalodott bizarr alakzatokra. A kocsit az ut mellett hagytuk, es gyalog indultunk neki a fennsikra vezeto utnak, ami a hazak kozott vezetett. Mivel a 'spanyol idoszamitas' szerint meg koran volt (11:00AM) csond vette korul a videket.
Az ut a telepulest elhagyva a lejto oldalaban lassan kapaszkodott tovabb, helyenkent a a falon tullogo sziklateraszon, de szekernyi szelessegben. Fenntebbrol a folyo kanyarulatat kovetve szembetunt, hogy a hajtukanyarszeru iranyvaltas miatt az Ebro bizonyos szakaszon ketoldalrol erodalta a kozetet, igy alakulhattak ki szigetszeru kepzodmenyek 'erinthetetlen' fennsikokkal, valamint a helyi latkepet meghatarozo sziklatornyok, boltivek.

Orbaneja de Castillo
Sziklaformációk

Aztan az ut visszafele kanyarodva felvezetett a fennsik tetejere, ahol a kanyon meredek falaval ellentetben a vegtelenbe futo dimbes-dombos fennsik uralta a terepet. Nehany perc seta soran eljutottunk nehany koigluig, majd balos kanyart veve ismet a falu madartavlati kepeben gyonyorkodhettunk. Egy keskeny osveny vezetett le a Orbanejaba a kocsihoz. Rovid autokazas utan eljutottunk Valdelatejaba, ahol az Ebro-kanyon egy ujabb turautvonala vart rank. A teljes utvonal 6 es fel oranak volt feltuntetve, az ido szukossege miatt ezert csak egy szakaszt vallaltunk be. A gyik vazlatunkat kiegeszitven a falu kozepen a hidnal volt egy reszletes tacepao az utvonalrol szintekrol stb.
Elsore a kanyon aljaban futo uton indultunk el (a hid utan a templom mogott balra), azonban fel ora eleg volt hozza, hogy mar semmi ujat ne hozzon a taj, ezert visszafordultunk es a fenti utat vettuk celba valami pazar latkep remenyeben. A falubol nezve a meredek falak problemasnak tuntek, kozelebb kerulve mar baratsagos szerpentinnel lett dolgunk, es itt hagtunk fel a Panilla nevu csucsig, ami inkabb egy lapos teto volt, buja novenyzettel. Az alacsony fak alatt hajlongva bizonygattam Aginak, hogy most mar tenyleg mindjart szajtatas a kilatohelyen, amelyet magam is csak remeltem valahol a kozelben.
Rovid gyaloglas utan elertunk egy folduthoz, ahol balra kanyarodva ertunk ki a peremhez, ahol egy festoi kanyarulat tarult elenk.

Ebro Ebro

Nehany perc gyonyorkodes utan indultunk vissza, es meg a szerpentin elott kozeli harangszora lettunk figyelmesek. A hang forrasa a szemkozti - leginkabb emeletes tortara hasonlito - kepzodmeny tetejere epitett kis templombol jott. Csak ekkor figyeltunk fel ra, hogy a 100-200 meter atmeroju teraszon annak megkozelithetetlenseget cafolva egy epuletet emeltek, ahova egy masik turistaut vezet fel a falubol.
Ez is (gondolom) mint a masik egy ket ora alatt boven megjarhato kellemes kirandulast jelent azoknak, akik Burgos es Santander kozott autozva megallnak Spanyolorszag eme kis tavoli falvaiban.

Az oldal képeiről (jobb gomb segítségével tekinthetőek meg nagyobb méretben) :
- Kis falu a völgyben - Orbaneja de Castillo
- Pár jellegzetes sziklaformáció a lyukkal, ami minden képeslapon szerepel
- Kanyargó Ebro 1.
- Kanyargó Ebro 2.